1 Ekim 2018 Pazartesi

25. Uluslararası Adana Film Festivali'nde ödül Töreni-Yılmaz Parlar


Festivalin sahibi Adana halkıdır


25. Uluslararası Adana Film Festivali'nde ödül Töreni  30 Eylül 2018 Cumartesi gecesi Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediyesinin sponsorlardan yoksun tek başına yüklediği çok başarılı Film Festivalinin ödül gecesinde, başarılı Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü yaptığı konuşmasında “Festivalin sahibi Adana halkıdır.”dedi

Sunuculuğunu Burcu Esmersoy ile Emre Karayel'in yaptığı Kapanış ve Büyük Ödül Töreninde,  En İyi Film Ödülü Çağla Zencirci ve Guillaume Giovanetti’nin yönettiği Sibel’e verildi.

Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve Jüri üyesi Cihan Ünal, En İyi Film ödülünü alan "Sibel" filmi ekibine ödülünü verdi. 
KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Gürsel Özyiğit’in de katıldığı Tören geleneksel kırmızı halı geçtiyle başladı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün Sinema ve sanat hakkında yaptığı konuşma çok manidardı. Bir sanatçı deryası ve en büyük kültür ve sanat adamlarını yetiştirmiş olan. Adana'da elbetde  sinema festivalinin sonsuza kadar yaşayacağını bundanda  hiç kimsenin şüphe duymamasını söyledi. “Türk sanatı adına bu festivalin sahibi Adana halkıdır, sahip çıkacaktır. Kimsenin kuşkusu olmasın bundan."şeklinde özetle sanata ve sinemaya sıkık sıkı sarılan Adana’nın kültür merkezi olduğunu vurguladı.
Yönetmenliğini Tolga Karaçelik’in yaptığı, Adana İzleyici Ödülü’ne layık görülen Kelebekler filminin ekibine ödülü verdi. 


Adana Valisi Mahmut Demirtaş da, kültür ve sanat şehri Adana’da; Adana Film Festivali’ni hayata geçiren Büyükşehir Belediye Başkanı’na, ekibine, sanatçılara ve Adanalılara 
teşekkür etti.




En İyi Film : Sibel
En İyi Yönetmen : Tolga Karaçelik/Kelebekler
Yılmaz Güney Ödülü: Anons
Adana İzleyici Ödülü: Kelebekler
Jüri Özel Ödülü: Hüseyin Karabey/İçerdekiler
En İyi Senaryo: Tolga Karaçelik /Kelebekler
En İyi Kadın Oyuncu : Damla Sönmez/Sibel
En İyi Erkek Oyuncu : Caner Şahin ve Yiğit Ege Yazar/Kardeşler
En İyi Müzik : Mehmet Güreli/Dört Köşeli Üçgen
En İyi Görüntü Yönetmeni : Krum Rodriguez/Anons
En İyi Sanat Yönetmeni : Tuba Erdem/Dört Köşeli Üçgen
En İyi Kurgu : Naim Kanat/Güvercin Hırsızları
Yardımcı Rolde En İyi Kadın Oyuncu : Gizem Erman Soysaldı/İçerdekiler
Yardımcı Rolde En İyi Erkek Oyuncu : Emin Gürsoy/Sibel
Türkan Şoray Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü: Gözde Mutluer/Kardeşler
Umut Veren Genç Erkek Oyuncu : Seyit Nizam Yılmaz/Güvercin Hırsızları
SİYAD En İyi Film : Banu Sıvacı/Güvercin
FİLMYÖN En İyi Yönetmen : Mahmut Fazıl Coşkun/Anons




Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması Ödülleri


En İyi Film : Şüphe (Boening / Burning) (Yönetmen: Lee Chang-dong)

Jüri Özel Ödülü: Anons (The Announcement) (Yönetmen: Mahmut Fazıl Coşkun)
Mansiyon Ödülü: Tarihe Barbar Olarak Geçmek Umurumda Değil (I Do Not Care If We Go Down In History as Barbarians / Îmi Este Indifferent Daca în Istorie Vom Intra Ca Barbari) (Yönetmen: Radu Jude) 


Adana Valisi Mahmut Demirtaş yaptığı konuşmasında "Kültür ve sanat şehrini festivallerle 

çok iyi bir şekilde tanıtacağımızı düşünüyorum. Belediye Başkanı Sözlü, ekibine, tüm sanatçı dostlarıma ve Adanalı hemşehrilerime çok teşekkür ediyorum." dedi.

Ödül veren Jüri üyesi Cihan Ünal film hakkında  “Filmi izlerken 1980'li yılların başına gittim.çok duygulandım. Bana Atıf Yılmaz'ı hatırlattı. Kadın ezilmişliği acı çeken ıstırap çeken kadınları anlatan bir filmdi. Erkek egemen bir toplumda erkekleşerek varlıklarını sürdüren kadınlar arasında kendisine biçilen rolü reddederek mücadele eden genç bir kadının öyküsünü güçlü ve etkileyici bir sinema diliyle anlatma başarısını göstermesi nedeniyle Sibel." şeklinde filmin değerini belirtdi.

Ödül sahibi Damla Sönmez, “Bu hafta çok sıkışık bir festival trafiği var. filmin yönetmenlerinden Guillaume Giovanetti'nin Hamburg'ta, Çağla Zencirci'nin de şu an Atatürk Havalimanda bir uçakta beklemekde.” Diyerek Giovanetti ve Zencirci'nin törene katılamadıkları için çok üzgün olduklarını, herkese sevgilerini ilettiklerini söyledi.



"Yılmaz Güney" ödülünü vermek üzere sahneye gelen Yaşar Pütün, Selma Güneri’nin elinde zarfı zarfı alarak kendisinin açmak istediğini söyleyip, zarfı açarak Yılmaz Güney üçüncü sinema mesajlarına atıf, kara mizahla  "Nedenine gelince bir dakika işin esprili yanı... Acaba içinden dolar mı çıkar diye. Ama baktığımızda yok. Ee, zaten dolar kullanmıyorduk ki aramaya da gerek yok." Dedi.  Zarfı iade etdi


Selma Güneri "Yılmaz Güney" ödülünü  "Anons" filmi ekibine verildiğini duyurdu.Güneri, “Yılmaz Güney'in dünya çapında bir aktördü. Çok özlüyoruz onu. Biz ondan sinemayı öğrendik, hayatı öğrendik. Çok gençtik. Onunla filmler yaptığımız sırada. Ruhu şad olsun. Yılmız Güney ödülünü vermek benim için büyük bir onur vesilesi." dedi.




Filmin yönetmeni Mahmut Fazıl Coşkun teşekkür konuşmasında; “Yılmaz Güney ödülünü almak    büyük bir gurur. Özellikle Büyükşehir Belediyesine teşekkür ederim. Ulusal yarışmayı ısrarla sürdürüyor ve gerekli, hak ettiği değeri veriyor." Şeklinde minnetdarlığını belirtdi.




Ödül tören sonrası Hilton Hotelinde After Party şeklinde kapanış resepsiyonu verildi. Sevinenler-Üzülenler bir arada festivalin heyecan yorgunluğunu atdılar. Birbirini daha iyi tanımanın vesile olduğu bu etkinlikler iletişim ve sohbetler bilgi paylaşıma fayda sağlamaktadır.

Böylece Adana Büyükşehir Belediyesinin sponsorlardan yoksun tek başına yüklediği Çok başarılı Film Festivali başarılı bir etkinlikle son buldu.

yilmazparlar@yahoo.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ekavart Galeri'de Benim Sessiz Sitemim-Yılmaz Parlar

    Ekavart Galeri'de Benim Sessiz Sitemim Sanat dünyasına getirdiği yenilikçi bakış açısı ve cesur adımlarıyla tanınan bir isim olarak ...