18 Mart 2018 Pazar

Notre-Dame de Sion -La Galerie- Kilimin Sembolleri-Yılmaz Parlar



Kilimin Sembolleri

Kilimin Sembolleri Sergisi, Notre-Dame de Sion “La Galerie” de 15 mart 2018 Perşembe günü sanatseverlerle buluştu.

Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter'in katılımıyla  gerçekleşen, 30 Haziran 2017 tarihine kadar açık olacak sergiye sanatseverler, Akademisyenler iş ve siyaset dünyasının önemli isimleri ile basın mensuplarının katıldılar.

Notre-Dame de Sion La Galerie'deki Ahmet Diler ve Marc-Antoine Gallice’in birlikte kaleme aldıkları, kitaptan esinlenen sergi açılışında Notre Dame de Sion Fransız Lisesi Müdürü Yann de Lansalut’un fransızca yaptığı konuşma, Türk müdür Suzan Sevgi tarafından Türkçeye tercüme edildi. Okul Müdürü Yann de Lansalut ve Ahmet Diler kilim hakkında bilgiler paylaştılar.

Sembollerin seçmeli bazı kilimlerin koleksiyonu eşliğinde kilim motiflerindeki sembolik dili anlatmaya çalışarak sergiyi düzenlediklerini ifade etdiler. Simgelerdeki kültürel unsurlar, toplumların gündelik yaşamlarına dair endişeleri, kilimlerin toplumsal işlevleri arasındaki bağlantıya dikkat çektiler. Serginin, simgesel kimliğin doğu ve batıda dönüşüme ışık tutmakta olduğunu dile getirdiler.
  

Halkla ilişkiler müdürü ve Bireysel Danışman, Dr.Mireille Sadegeile yaptığımız söyleşide
Yeryüzünde farklı bölgelerde, farklı kültürlerde pek çok insanın ihtiyaçtan veya dekoratif olarak yaşam alanlarında her türlü dokuma ürünlerini kullanmakta olduğunu, bu dokuma ürünlerin, nesiller boyu aktarılan bir geçmişe sahip olduklarını değişen teknolojiyle üretim teknikleri değişse de motiflerdeki anlam asıl değerini koruyarak bugüne geldiğini konuştuk.

Anadolu da üretilen kilimlere gelince, Dr.Mireille Sadege’den, geleneksel yaşamın devam ettiği yerlerde, dokuyucuların, yalnız kendi kullanımları için ürettikleri dokuma türleri, çok renkli ve farklı motiflerin bir araya gelmesinden dolayı, bölgelere göre değişen desen çeşitliliklerine rastlandığı bilgileri aldık.

Dr.Mireille Sadege, Anadolu dokumalarında motif çeşitliliği, Her yörenin kendine özgü olan bir deseni ve aynı desenin farklı isimleri bulunduğunu, çevresindeki eşyalardan, bitkilerden, yaşadığı topluluğun gelenek ve göreneklerinden veya halk arasında anlatılan hikayelerden esinlenerek şekillendiğini aktardı.

Yine Halkla ilişkiler müdürü, Dr. Sadege  Motif çeşitleri hakkında ;
Doğum ve çoğalma ile ilgili motifler: koç boynuzu, bereket, eli belinde,  insan, saçbağı, , aşk ve birleşim, yıldız, küpe, bukağı, sandıklı
Hayatı simgeleyen motifler: tarak, su yolu, pıtrak, el, parmak muska ve nazarlık, göz, haç, çengel
Can korumak için kullanılan motifler: akrep, kurt ağzı, yılan, ejder, kurt izi motifi
Ölümsüzlük ve soy ile ilgili motifler: hayat ağacı,
Ölüm ile ilgili motifler: kuş motifidir. Seklinde  sınıflandırmayı paylaştı.
Üç bölümden oluşan sergi birinci bölümünde kilimlerle ilgili genel bir sunum.
İkinci bölümü modern döneme ait fotoğraf, kartpostal, reklam ve oryantalist resimleri oluşturuyor. 
Üçüncü bölümü ise kilimin toplumdaki yeni değer kazanma ve benimseme, kilimlerin Doğu’da Batı’da nasıl modern - postmodern içmekânları süsleyen bir dekor unsuruna evrildiğini içeriyor.

19 Mayıs 2018 tarihe kadar ziyarete açık sergide ayrıca 24 Mart 2018 de, Hüseyin Alantar, "Halı ve Kilimin Yorumu" başlıklı bir sunum gerçekleştirecek. 18 Nisan  2018 de   Belkıs Balpınar, "Eski Çaḡlardan 21.yüzyıla Kilim" başlıklı bir konferans verecek. Mayıs 2018 de kitabın yazarları serginin kapanışı niteliğinde birer konuşma gerçekleştirecekler.

yilmazparlar@yahoo.com

13 Mart 2018 Salı

Mehmet Yılmaz Heymimres - Piramid Sanat -Yılmaz parlar



HEYMİMRES

Mehmet Yılmaz Heymimres adlı sergisi Bedri Baykam’a ait olan Piramid Sanat galeride sanatseverlerle buluştu.

 Mehmet Yılmaz’ın çarpıcı yeni serisinden oluşan Heymimres isimli sergisi, 12 Mart 2018 Pazartesi günü Piramid Sanat’ta açılıdı.

“Bir yanda sanatsal türler ve bunların nelikleri, diğer yanda bireysel ve toplumsal kimliklerimiz. Farklı kategoriler de olsa keyfî, tesadüfî ve kasıtlı olarak yan yana gelebiliyorlar. Heykel, mimarî ve resmin bileşimi olarak Heymimres dizisi bu ilişkiyi kurcalıyor.

Heymimres maceram sanat eseri yapma sürecinde taklit/yaratıcılık, kopya/özgün, zanaat/sanat, ustalık/sanatçılık, gelenek/yenilik, saflık/melezlik, elsel/zihinsel, kılgısal/kuramsal, analog/dijital, planlı/rastlantısal, sanat dışı/sanat içi gibi ayrımlar arasında kesin sınırlar olmadığını, bunların rahatlıkla yan yana gelebileceklerini bir kez daha gösterdi.” -Mehmet Yılmaz
Yılmaz’ın sağlam ve durağan olmaktan çok, değişken olarak değerlendirdiği eserlerinden oluşan sergisi 29 Nisan’a 2018 kadar Piramid Sanat’ta izleyebilir.
yilmazparlar@yahoo.com

11 Mart 2018 Pazar

Aya Gallery, Park Dedeman Levent-Davit Ughrelidzenin Kişisel Sergisi-Yılmaz Parlar

 YANSIMALAR - REFLECTİONS

Davit Ughrelidzenin Kişisel Sergisi  Yansımalar 10 Mart Cumartesi Günü Aya Gallery, Park Dedeman Leventte Sanat Severlerle Buluşuyor.


Çocukluğundan bugüne yaptığı resimler ve kazandığı ödüllerle içindeki çocuğu ve aşkı hiçbir zaman kaybetmeyen bir ressam Davit Ughrelidze..


Sanatın da kendine özgü tekniği ve renk kullanımlarıyla kimi zaman naif, kimi zaman ise ateşli bir ruhu tuvallerine yansıtan Ughrelidze , büyük ressamlardan da çok şey öğrendiğini unutmuyor ve diyor ki; Picassodan zihni kullanmayı, Modiglianiden ölümsüzlüğü, Van Gogh dan yaşam arzusunu, Goya dan ise duygularımızı ve hislerimizi bir araya getirmeyi öğrendim.*
Hislerin ve ruhun tuvallere yansıdığı bu muhteşem ambiyansı 20 Nisana kadar Aya Gallery Park Dedeman otelde görebilirsiniz.

yilmazparlar@yahoo.com

4 Mart 2018 Pazar

Çağdaş Romen Yazarlar Lansmanı-Yılmaz Parlar

Çağdaş Romen Yazarlar Lansmanı

İstanbul’da Çağdaş Romen Yazarlar Çeviri Atölyesi 3. Türkçe Kitap Lansmanı Romen kültür merkezinde yapıldı.

Çağdaş Romen Yazarlar Çeviri Atölyesi “Autori români contemporani în cadrul atelierului de traduceri literare de la Istanbul” Türkçe olan 3. kitap sunum ve lansmanı 28 Şubat 2018 Çarşamba günü İstanbul "Dimitrie Cantemir" Romen Kültür Merkezinde, gerçekleşti.
Romanya İstanbul Konsolosluk Kültür Müdürü Dr. Nadia Tunsu, Kalem ajans kurucusu Nermin Mollaoğlu,,Türk edebiyat eleştirmeni Elif Tanrıyar, kitap broşürde yer alan tercümanlar ve çağdaş Romen yazarların eserlerini yayımlayan   yayın evlerinin temsilcileri Katıldılar.  

Romanya İstanbul Konsolosluk Kültür Müdürü Dr. Nadia Tunsu Çağdaş Romen Yazarlar kitap hazırlığı hakkında bilgi verdikden sonra  Kalem ajans kurucusu Nermin Mollaoğlu’na desteklerinden dolayı teşekkür etdi. Kürsüye konuşması için davet etdi. Çalışma ve hazırlık süreçlerini paylaşan Nermin Mollaoğlu’dan sonra  Kitabın ön sözünü yazan, edebiyat eleştirmeni Elif Tanrıyar kısa konuşma yaptı. 

İçeriğinde; Aralık 2016’da gerçekleşen 7. Edebi Çeviri Atölyesinde, çağdaş Romen yazarlar Mircea Cărtărescu, Adina Rosetti, Cristian Teodorescu, Doina Ruști, Cristian Fulaș, Adina Popescu, Nicolae Avram, Dan Lungu, Paul Țanicui, Petre Crăciun, Simona Antonescu ve Bogdan Munteanu’nun eserlerinden Türkçe’ye çevrilmiş metinleri, yazar ve çevirmenler hakkında kısa sunumları, önceki broşürlerin kısa tarihçesi ve Bükreş Romen Kültür Merkezi tarafından yürütülen, Romen yazarların eserlerini çevirmek isteyen yabancı editörler için yapılan destek finansman programının (TPS - Translation and Publication Support Programme) açıklaması bulunmaktadır.
Kitabın ön sözü, Romen edebiyatına genel bir bakış altında, Türk edebiyat eleştirmeni Elif Tanrıyar tarafından yazıldı. 

Medyadaki kariyerine bağımsız bir gazeteci olarak başlayan Elif Tanrıyar,  Sabah Newspaper, Sabah Book Supplement, Milliyet Book Supplement, Radikal Book Supplement, Milliyet Art Magazine, Sabit Fikir Magazine, İstanbul Art News și Artful Living gibi gazete ve dergilerde düşünce ve eleştiri yazıları yayınlanmıştır. İlk defa bir Türk edebiyat eleştirmeninin Romen çağdaş edebi eserlerini tanıtan kitapda, çağdaş Romen edebiyat ve çağdaş Romen yazarlarının hakkında yorumlarını yazdı. 
2011 yılında yayımlayan ilk broşürün basımı, Türkiye'de benzersiz bir girişim olmuştur ve Romen projenin başarısından sonra diğer yabancı kültür merkezleri benzer kitapçıklar elde etme arzusunu dile getirdiler. Çağdaş Romen yazarların eserleri içeren kitabın yayımlamasıyla, uzun vadeli sonuçlar arasında, "La belle Roumaine" / "Romen Dilberi" (2011), Gabriela Adameşteanu - " O dimineaţă pierdută" / "Kayip Sabah" - (2011) Mircea Cărtărescu - (2013) "Travesty", Mircea Cărtărescu - "Göz Kamaştırıcı Sol Kanat" (2014 – Ayrıntı Yayınevi), Florin Irimia- "Karanlık Bir Pencere" (2015 – Aylak Yayınevi), Mircea Cărtărescu - "Orbitor.Corpul" (2016 – Ayrıntı Yayınevi), Ioana Pârvulescu - „Viața începe mâine”/ Hayat Yarın Başlar (Şubat 2018 – Alakarga Yayınevi) kitapların Türkçe’ye kazandırılması olmuştur.
Önceki yıllarda kazanılan deneyimden, Türk Yayınevleri yayımlamak için kitap seçmesinde en etkin faktörlerinden biri stil ve editöriyel açısında çok düzgün yapılması gereken Türkçeye çevirilen metin parçalarına dayandığını anlaşılmaktadır. Bu nedenle broşür, Romanya'nın yazılı kültür yararına çok değerli bir yaklaşım olmaktadır.

Edebi metinleri içeren antoloji, faaliyet gösterdiğimiz bölgede Romen edebi mirasını vurgulamayı amaçlanmaktadır. Ayrıca, çağdaş Romen edebiyatının değerli eserlerinin yayınlanması için Türk yayıncıların ilgisini çekmeye yönelik Türkiye Cumhuriyeti’ndeki kitap fuarlarında dağıtımını sağlanamasıyla birlikte Türk kitap piyasada Romen edebi eserlerin varlığını yoğunlaştırılması teşvik etmeyi sağlanılacaktır.

yilmazparlar@yahoo.com

SUMMART’da Harun Antakyalı-Yılmaz Parlar

SUMMART’da Harun Antakyalı

Ressam Harun Antakyalı’nın üç yıllık çalışma sonucu 2014 yılında tamamladığı  %100 Sergi, 1 mart 2018 Perşembe günü SUMMART Sanat Merkezinde, sanat ve cemiyet dünyasından birçok seçkin isimlerin oluştuğu elit davetlilerin katılımıyla açılış yaptı.

Ressam Harun Antakyalı, kentten ve kent insanının günlük koşuşturmalarının sokakdaki ayak izlerini tema olarak almış. Sanatı sokağa çıkarıyor ve kurduğu etkileşimleri, tanık olduğu durumları ve gözlemlerini tuval yüzeyine yansıtarak yeni bir dil kurguluyor.

%100 Projesi, sanatçının 90’lı yıllardaki sıradışı duruşunu yeniden gözlemlediğimiz tuvallerin yüzeylerinde tekrardan ortaya çıkıyor.  100 x 100 cm ebatlarında numaralı 100 eserden oluşan sergi, ressamın üretim sürecinin her birinden izler taşıması bakımından sanatçının bir tür retrospektifi olarak okunabilir. İlk defa denenen numaralı koleksiyon fikrinden yola çıkan sanatçı, her bir tuvalin arkasında projenin logosuna, numarasına ve ıslak imzasına yer veriyor. Projenin bir diğer önemli özelliği ise 100 eserin tamamı alıcılarına ulaştığında süreç tamamlanacak ve koleksiyoner kataloğu olarak arşivsel bir anlam kazanacak. %100 Sergisi, m1886 Ankara ve Ark Kültür’den sonra şimdi de Mart ayı boyunca SUMMART’ta izleyici ile buluşacak. SUMMART’Ta görülecek sergide, sanatçının %100 projesinin yanı sıra son dönem ürettiği büyük ebatlı işlerinin ilk defa izleyici ile buluşturacak olması bakımından önem taşıyor.

1965 yılında İskenderun’da doğan Harun Antakyalı, Hacettepe Üniversitesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. Antakyalı halen İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor. 1992′de Metropol İzlenimleri, 1995′de Metropol Kirlenmeleri Dam Galeri, 1997′de Şekerbank Yaşarım, Yaparım, Tüketirim Ömer Sunar Sanat Galerisi, Popülist Life, Görsel Sanat Galerisi, 1998′de ‘Benim Olimpos’um, Yok’ Anka Galeri,’1999′da Olimpos’u Olmayan buraya!’ Karaca Sanat Galerisi, 2000 ‘de ‘ Melekler Düş Kuramaz ‘ Galeri Sanat Yapım,  2001′de “(Don)suz Kişotlar” Karaca Sanat Galerisi, 2003′te “Korkuyorum” Galeri Artı, Metropol’ü Anlayanlar An(lar) Karaca Sanat Galerisi,  ”Beton Tuvaller” Çağla Çabaoğlu Sanat Galerisi  2012′de, ‘Kriminal’ m1886,  2015′te ‘% 100 Harun ANTAKYALI’ m1886 , 2016′da  ’INFORMAL’, ALAN İstanbul, çeşitli sergilere katıldı.

Mete Bora tarafından kurulan, bağımsız ve kar amacı gütmeyen bir girişim olarak SUMMART, görsel sanatlar, performans sanatları, müzik platformu olup müzisyenler, koleksiyonerler, sanat danışmanları, küratörler, eleştirmenler, akademisyenler, galeriler, müzeler, sanat vakıfları, yazarlar, gazeteciler, sanatseverler ile yerli ve yabancı sanatçıları bir araya getirmeyi amaçlayan bir buluşma noktasıdır.

SUMMART en yüksek kalitede müzik dinletileri, sahne performansları, konferanslar, oyunlar ve sergiler sunmayı hedeflemektedir. Ayrıca Bora ailesi koleksiyonundan seçilen uluslararası ve Türk çağdaş sanatçılara ait figüratif resim ve heykeller Summart'ta uzun vadeli ödünç anlaşması ile sergilenmektedir.


Harun Antakyalı’nın  Solo Sergisi 2 - 30 Mart 2018 Tarihleri arasında  SUMMART Sanat Merkezinde sanatsever ziyaretcilere açık olacakdır.

yilmazparlar@yahoo.com

Azarnegari Art House-Yılmaz Parlar

  Azarnegari Art House Azarnegari Sanatı Yeni Bir Çağa Kapı Açtı,  Sanatın Gücünü Keşfedin Ahad Saadi’nin Büyüleyici Sanat Yolculuğu, Sanat ...